”Cancer är bara ett ord.”

Jag läste någonstans där en person hade fått frågan; ”Vad tänker/känner du när ordet cancer dyker upp?”, då svarade personen i fråga; ”Känner inget speciellt, det är bara ett ord.” 
Är det verkligen så? Är cancer bara ett ord?

När jag hör ordet cancer dyker tre ord upp i mitt huvud. Kämpa. Döden. Ovisshet.
Kämpa står för dem som klarar sig. De som får ett lyckligt slut.
Döden står för dem som kämpar in i det sista men cancern rycker ändå ifrån deras liv.
Ovisshet står för dem som insjuknar i cancer och fightas för att vinna, men som inte svarar på behandlingen och får leva med sjukdomen ”så normalt som möjligt” tills kroppen inte längre orkar.

Cancer är ett ord som utnyttjas otroligt mycket. I nästintill alla filmer där folk insjuknar i någon form av sjukdom så är det just cancer de använder sig av. Och på något sätt hatar jag det.
Jag la aldrig märkte till sådant innan jag blev sjuk eftersom cancer aldrig har kommit mig så nära tidigare. Men jag minns juldagen 2009, då jag bara två dagar tidigare kommit hem från min första behandling, då mådde jag så dåligt och tvingades åka in till sjukhuset. I väntan på läkaren låg jag i sängen och kollade på någon film som gick på TV och i just den filmen insjuknade någon i cancer. Jag stelnade till. Jag hörde ordet så tydligt. Och jag minns att mamma satt jämte mig och sa; ”Jennifer, ska du verkligen titta på detta?”. Än idag reagerar jag på samma sätt när jag hör ordet.

Det är inte bara i filmer ordet används. Nästan dagligen hör jag någon säga, halvt skrattande; ”Jag tror jag har cancer!”, p.g.a att de känt en knöl någonstans på kroppen. Jag får total panik!
Jag gjorde exakt  samma sak när jag upptäckte min knöl. Jag små skrattade och sa; ”Jag har cancer!” Men inte fan trodde jag att det VAR cancer!

Cancer är inte ”bara ett ord”, det är en helvetes sjukdom som kan vända hela ditt liv upp och ner! Och tänkt dig för hur du använder ordet. Det kan finnas någon i närheten som har eller har haft cancer och likt mig, får panik när ordet dyker upp. Men det kan också finnas någon som nyligen förlorat en närstående och fortfarande bearbetar sorgen.